studentice Neira Babić, Melisa Nicević i Monika Šafhauzen

Dodjela Godišnje nagrade Ilhan Dervović 2018

Dan sjećanja na Ilhana Dervovića, bh. autora dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini, održan je u subotu u Visokom, tokom kojeg je dodijeljena netom ustanovljena Godišnja nagrada za istraživanje biodiverziteta i zaštitu okoliša.

Godišnju nagradu Ilhan Dervović dobile su studentice Neira Babić, Melisa Nicević i Monika Šafhauzen za istraživanje šišmiša na zaštićenom području Bentbaša. Tokom istraživanja one su otkrile novu vrstu šišmiša za Bosnu i Hercegovinu. S patuljastim brkatim šišmišom (Myotic alcatoe) kojeg su te studentice biologije i veterine otkrile na Bentbaši, Bosna i Hercegovine ima evidentirane 32 vrste šišmiša, što je iznimno veliki broj za evropske prilike.

Predstavnici organizatora, predsjednik Centra za krš i speleologiju Jasminko Mulaomerović i predsjednik Društva Naše ptice Dražen Kotrošan, čestitali su mladim istraživačicama i uručili im plaketu, rad umjetnika Alena Džinde iz Visokog, koja je odlivena u radionici Ranka Ravlije u Varešu, te novčani iznos od 1000 KM.

Potom je predstavljen jedan iz niza filmova Ilhana Dervovića o bosanskohercegovaćkim planinama, onaj o Čvrsnici, te knjiga o planinama Jasminka Mulaomerovića pod nazivom „Staze, zastanci“.

Ilhan Dervović (Visoko, 1958. – Visoko, 29. novembra 2016.) bio je kamerman, režiser i producent više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u Bosni i Hercegovini ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Ove godine Općinsko vijeće Visoko posthumno je dodijelilo povelju za životno djelo Ilhanu Dervoviću, na prijedlog direktora Zavičajnog muzeja Visoko Elvedina Šabanovića.